Ötletből jövő

Versenykiírás

2022/2023 – AS ÉVAD

 

Első forduló

Az első forduló feladatai mérföldkövekhez (modulokhoz) vannak rendelve, amelyek egymásra épülnek. A mérföldkövek egy valódi vállalkozás előkészítését szimulálják. Az első forduló végére el kell készítenetek a vállalkozásotok meggyőző üzleti tervét. Mérföldkövenként számot kell adnotok arról, hogy megértettétek az adott egység ismeretanyagát, és készen álltok a következő tudásszintre lépésre. A forduló teljesítéséhez ajánlott ismeretanyagot - pl. szakirodalom részletek, videók és játékos feladatok – az egyes modulok alatt találjátok.

A feladatok teljesítését töltsétek fel a http://5letboljovo.hu/ oldalra. A megoldásokat tartalmazó file-ok elnevezésében szerepeljen a csapat neve és a vonatkozó mérföldkő száma.  A határidőt követő 10 napon belül megismerhetitek a zsűri értékelését a verseny weboldalán.

Figyelem! Az internetes forduló utolsó, egyben legnehezebb feladata a tervezett vállalkozás üzleti tervének elkészítése. Javasoljuk, hogy már a verseny elején ismerkedjetek meg a feladattal, amelynek kidolgozásához két segédanyagot is ajánlunk. A felkészülést segítheti a University of Pennsylvania által kidolgozott English for Business and Entrepreneurship c. kurzus díjmentes verziójának tanulmányozása, amely hasznos segítséget nyújt az üzleti tervben használatos alapfogalmak megismerésében, és a köztük lévő összefüggések átlátásában. A mindössze 20-30 perces ismeretanyagokat kvíz, valamint sikeres vállalkozókkal készített pár perces filmek színesítik. A program készítői a résztvevőknek az angol nyelvtudásuk fejlesztését is ígérik egyben.

A kurzust itt találjátok: https://www.coursera.org/learn/business/home/info

 

Versenyfeladatok, mérföldkövek

1. Interjúkészítés 3 vállalkozóval

Készítsetek interjút 3 vállalkozás vezetővel (külön-külön)

 1. Az általatok elkészített 3 interjúból legalább az egyik beszélgetést rögzítsétek videó (esetleg audio) felvételen.
 2. A videó (audio) felvételből készítsetek egy 5-7 perces vágott anyagot, az általatok fontosnak tartott részekkel.
 3. Az általatok elkészített mindhárom interjú tartalmát foglaljátok össze egyenként egy-egy A4-es oldalon (sortávolság: 1,5; betűméret: 12).
 4.  Töltsétek fel a videófelvételt (5-7 perces vágott anyag) a youtube-ra nem listázott videóként, és a linket, valamint az összefoglalókat (3 db) illesszétek be a megjelölt oldalra!

Interjúk célja

 •  Megismerjétek a vállalkozói lét előnyeit/hátrányait
 •  Lássátok, mi tehet egy vállalkozást sikeressé
 •  Lássátok, mit jobb elkerülni


A Moha Ház összefoglalója a témáról

 

 Ajánlott irodalom:

 

"Senki sem tudja, mit tartogat a jövő. Épp ezért határtalan lehetőségeket rejt." Steins Gate

 

2. Csapatépítés

A csapatépítés mérföldkő során a leendő vállalkozásotok feladatait és szerepköreit határozzátok meg közösen. Ezzel párhuzamosan egy egyéni feladatot is kell teljesíteni.

Egyéni feladat

Megadott határidőig fel kell tölteni a válaszaitokat az alábbi kérdésekre:

Miért jelentkeztél erre a versenyre, mit vársz tőle? 

Ha megnyeritek a versenyt és a pénzjutalmat, mi az elképzelésed, miként fogjátok felhasználni a pénzt? 

Az egyéni feladat elkészítéséért nem jár pontszám, DE a továbbjutás feltétele!

Csoportos feladat

Csapatjáték az 5letből Jövő önismereti játékkal, amely az http://5letboljovo.hu/ oldalon érhető el.

A játék lejátszását követően gyűjtsétek össze, hogy ti mindannyian milyen készségekkel/tudással/ismeretekkel rendelkeztek! Kombinálhatóak-e egymással az egyes készségek? A tervezett vállalkozásotokban milyen szerepkörök lesznek, és ki lenne a legalkalmasabb közületek az egyes szerepkörök betöltésére?

A feladatok teljesítésének igazolása:

 1. Az egyéni feladatra adott válaszok feltöltése az oldalra.
 2. A csapatcsapatmunka teljesítésének igazolásaként foglaljátok össze – illetve töltsétek fel az oldalra – min. 1 oldal terjedelemben (sortávolság: 1,5; betűméret: 12) dokumentumban a következőket:
 3. Az általatok kiválasztott 5 szerepkörhöz (pl. ügyvezető, HR-es, stb.) milyen szükséges készségeket/ismereteket tudtatok azonosítani?
 4. Hogyan osztottátok fel egymás között a feladatokat és a szerepköröket?

A Moha Ház összefoglalója a témáról

Ajánlott irodalom:

 • Kaszás Péter: Nézz szembe önmagaddal, Magánkiadás 2019
 • Simon Sinek: Találd meg a miérted! Mi motivál minket és csapatunkat? HVG Könyvek Kiadó, 2018
 • Nyíri Zoltán, Hackl Krisztián: Személyiségkalauz üzleti szemmel - nem csak üzletembereknekUniversitas Szeged Kiadó, 2007
 • Patrick Lencioni: Kell egy csapat- A sikeres együttműködés 5 akadálya, HVG Könyvek Kiadó, 2009
 • Joó Martin: Siker a gyakorlatban - Röviden, egyszerűen, bullshit nélkül, e-könyv, 2016

 

„Saját eltökéltséged arra, hogy sikeres légy, fontosabb bármi másnál.”

Abraham Lincoln

 

3. Ötletgenerálás

Kérünk benneteket, hogy a feladat teljesítése előtt olvassátok el a Moha Ház vonatkozó összefoglalóját és válogassatok az ajánlott olvasmányokból!

Üljetek össze egy ötletbörzére (brainstorming), vitassátok meg, hogy szerintetek mire lenne égető szükség a világban? Mi minden hiányzik az embereknek a közvetlen környezetetekben? 

Gyűjtsetek össze minimum 20 vállalkozási ötletet! Ebből a 20 ötletből, melyekről gondoljátok, hogy a közeljövőben reálisan megvalósíthatóak, és akár sikeresek is lehetnek? Az eredeti, 20 ötletből álló listát szűkítsétek le úgy, hogy minimum 3, de maximum 5 ötlet maradjon belőle. Olyan ötleteket válasszatok ebbe a szűkített listába, amelyek inspirálnak benneteket, és úgy gondoljátok, hogy meg is lehet valósítani őket.

A feladat teljesítésének igazolása:

 1. Készítsetek egy 3-5 perces videofelvételt.
 2. Ebben a videofelvételben:
  • Nevezzétek meg, soroljátok fel az általatok összegyűjtött 20 db vállalkozási ötletet!
  • Emeljétek ki azt a 3-5 db ötletet, amit azért választottatok ki, mert úgy gondoljátok, hogy azokat meg lehet valósítani. Indokoljátok meg a választásotokat szóban!
 3. Töltsétek fel a videófelvételt a youtube-ra nem listázott videóként, és a linket illesszétek be a megjelölt oldalra!

A Moha Ház összefoglalója a témáról

Ajánlott irodalom

 

„Kreativitás nélkül nincs új ismeret, nincs tudás.” Somogyi Péter

 

4. Az üzleti elképzelések igazolása

A validálás (az üzleti elképzelések igazolása) mérföldkő feladatainak teljesítése előtt kérjük, tanulmányozzátok az ajánlott irodalmat. A feladat teljesítéséhez fontos, hogy az összefoglaló alapján pontosan értsétek a „feltételezések” és a „validálás” fogalmát.

 1. Kérjük, gyűjtsétek össze, hogy az általatok kiválasztott ötletek (3-5 db) milyen feltételezéseken alapulnak!
 2. Írjátok le, hogyan tudtátok igazolni az egyes feltételezéseket? Milyen módszereket alkalmaztatok a feltételezések igazolására?
 3. Végül, az általatok leszűkített listából (3-5 db), jelöljétek meg azt az 1 ötletet, amit a leginkább megvalósíthatónak gondoltok – mivel ebben az esetben sikerült igazolni a legtöbb feltételezést, amikor figyelembe vettétek a termék-/piac-/értékesítési lehetőségeket! A feladat megoldását írásban adjátok le, 2-4 A/4-es oldal terjedelemben töltsétek fel az oldalra.

(Amennyiben az előző mérföldkőnél megjelölt 3-5 db ötlet egyike sem kerülne megerősítésre a validálás során, úgy válasszatok ki további ötleteket az eredetileg kitalált 20 ötletből.)

A Moha Ház összefoglalója a témáról 

Ajánlott irodalom:

 • Robert B. Cialdini: Előhatás – a meggyőzés forradalma, HVG Könyvek Kiadó, 2017
 • Adam Alter: Kijózanító rózsaszín, HVG Könyvek Kiadó, 2016
 • Michael Cusumano-David B. Yoffie: A győztes stratégia Bill Gates, Andy Grove és Steve Jobs öt örök érvényű leckéje, 21. Század Kiadó, 2017
 • Al Ries - Jack Trout: A marketing 22 vastörvénye, Bagolyvár Könyvkiadó, 2007
 • Steve Blank: How to Build a Startup. The Lean LaunchPad, 2012 Elérhető: http://guides.co/g/how-to-build-a-startup/
 • Alberto Savoia: A PRETOTÍPUS. Menj biztosra, hogy a megfelelő AZT hozod létre, mielőtt létrehozod!, Fordította: Bonyhádi Gábor, Vértes Márton, 2013 (www.pretotipus.hu)
 • https://leanstack.com/books/runninglean

 

„Gondolkodj másképp” Steve Jobs

 

5. Az üzleti modell kialakítása

 1. Az előző (4.) mérföldkő során kiválasztott 3-5 db ötlet mindegyikére vonatkozóan vázoljatok fel legalább 1 féle üzleti modellt, az alábbi sablon segítségével.
 2. Töltsétek fel a weboldalra az ötleteitekre (min. 3 db-max. 5 db) vonatkozó üzleti modellek lényegét (modellenként minimum 1 A/4-es oldal terjedelemben), és a hozzájuk tartozó, kitöltött vásznakat is!
 3. Végül válasszátok ki azt az 1, legjobbnak tartott ötletet és modellt, amelyen tovább szeretnétek dolgozni.

A kijelölt ötlet és a hozzá tartozó modell kiválasztása jelenti az 5. mérföldkő teljesítését.

Az Alexander Osterwalder által megalkotott The Business Model Canvas modell lényegét az alábbi videók segítségével érthetitek meg:

A Moha Ház összefoglalója a témáról 

Kitöltendő üzleti modell vászon

Ajánlott irodalom:

 

 

 „A reklámozás az az ár, amit azért kell megfizetnünk, mert termékünk vagy szolgáltatásunk csak középszerű.” Jeff Bezos

 

6. Üzleti tervezés

Kérjük, hogy az 5. mérföldkő során kiválasztott ötlet és üzleti modell alapján készítsétek el a tervezett vállalkozás üzleti tervét. ( Az üzleti terv elkészítéséhez két segédanyag áll rendelkezésre, a felkészüléshez bármelyik, illetve más szakirodalom is választható.)

A feladat teljesítésének igazolására az itt található üzleti terv sablont – kitöltve - a szokásos módon töltsétek fel a weboldalra.

Ajánlott irodalom

 

“Ha a versenytársaidra fókuszálsz, akkor várnod kell addig, amíg a versenytársad nem lép. Koncentrálj a fogyasztóidra, így igazán úttörő lehetsz.” Jeff Bezos

 

Az egyes mérföldkövek időtartama, teljesítési határideje:

1. mérföldkő: 2023. január 10. – 2023. január 31.

2. mérföldkő: 2023. február 1. – 2023. február 15.

3. mérföldkő: 2023. február 16. – 2023. március 1.

4. mérföldkő: 2023. március 2. – 2023. március 16.

5. mérföldkő: 2023. március 17. – 2023. március 30.

6. mérföldkő: 2023. március 31. – 2023. április 20.

 

A regisztrált csapatok az egyes határidők lejárta előtt is beküldhetik a versenyfeladatok teljesítését.  A legmagasabb pontszámot elérő 5 csapat jut tovább a második fordulóba.

A második forduló előtti felkészülési időszakban a döntőbe jutott csapatok részt vesznek egy 8 részes előadói webináriumon.

Második forduló

A második forduló 2023. június 1-2-én kerül megrendezésre.

Tervezett vállalkozás bemutatása a zsűrinek, mint potenciális befektetőnek:

 • Bemutatkozás
 • A probléma /Vállalkozási lehetőség felvázolása
 • Megoldás
 • Piac mérete / Szereplők számára elérhető előnyök, hasznok
 • Üzleti Modell
 • Versenyelőny
 • Piacra lépési stratégia
 • Csapat bemutatása
 • Pénzügyek
 • Összefoglaló

Ajánlott irodalom: