Ötletből jövő

Több, mint duplája az indulók száma




36 csapattal elstartolt az idei 5letből jövő! játékos vállalkozói vetélkedő, melynek során a diákok valós élmények révén tegyék próbára kreativitásukat, és korszerű ismereteket szerezzenek a versenyképesség, a piac, és más – a vállalkozások működtetése szempontjából lényeges – témakörökben. 

A tavalyi „pilot” verseny népszerűségén és sikerein felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek, hogy idén szeretnénk a program területi lefedettségét városiról megyeire bővíteni, hogy a térségben található szakiskolák és gimnáziumok diákjai számára is lehetőséget biztosítsanak a nagyszerű nyeremények és az életre szóló tudás eléréshez. 

A csapatok területi eloszlása:

18 kecskeméti 
3 kiskunhalasi
2 bajai
8 kiskunfélegyházi
5 kiskőrösi


A programon a diákokat a vállalkozói lét megismerésétől az ötletgenerálás fogásain és a tervek részletes kidolgozásán át – többféle üzleti modellt megismertetve – egészen a piacra lépésig vezeti el. Ugyancsak fontos szempont, hogy a diákok vállalkozói készségein kívül önismeretük és társas kompetenciáik, főként az együttműködési, prezentációs készségük, valamint pénzügyi kultúrájuk is fejlődjön.

Idén is kiemelt szerepet jut a vállalkozókból összeállított mentorcsapatnak, akik között sok az új tag, akik örömmel vállalták a felkérést, továbbá fontos szempont volt, hogy a megyei iskolák csapataihoz – a könnyebb kapcsolattartás miatt- mindig helyi vállalkozót biztosítson a verseny. 

A Moha Ház által összeállított szakmai tartalom alapján a verseny két (egy online és egy élő shows) fordulóból áll idén is. A játékban 10–11. osztályos diákok 5 fős csapatai vehetnek részt, a jelentkezés on-line módon, a verseny számára létrehozottwww.otletboljovo.hu oldalon történt. Az első internetes forduló idén 7 mérföldkőre (modulra) tagolódik, amelyek egymásra épülnek. Az egyes mérföldkövek teljesítéséhez a versenyzők számára írásos szakmai anyagokat, mentori és szakértői segítséget biztosítanak. A feladatok teljesítését a web-oldalra történő feltöltést követően pontozással és szóban is értékelik a független szakértők. Az értékelés eredménye az egyes mérföldkövek lezárását követően jelenik meg a honlapon. Az első fordulón - amely előselejtező is egyben– az első 5 legmagasabb pontszámot elért csapat jut tovább. 

MÉRFÖLDKÖVEK HATÁRIDEJE

1. Mentortalálkozó: nov. 15. - 26.
2. Interjúkészítés: nov. 27 - dec. 10.3. 
3. Társasjáték: dec. 11. - dec. 22.

KARÁCSONYI SZÜNET: dec. 23.- 2018. jan. 7.

4. Ötletgenerálás jan.8. - jan. 21.
5. Validálás: jan 22. - febr. 04.
6. Üzleti modell kiválasztása: febr. 05 - febr. 18
7. Üzleti terv készítése: febr. 19. - márc. 11.

DÖNTŐ: ápr. 11

A második fordulóban (döntőben) a csapatok egy élő show keretében adnak számot kreativitásukról és felkészültségükről. A már kész üzleti terveket kell a finisbe jutott 5 csapatnak bemutatnia a – szintén vállalkozókból álló - szakmai zsűrinek, akik mint potenciális tőkebefektetők mérlegelik és pontozzák majd a prezentációkat a március 12-ei döntőn. A győztes csapat pedig jutalma pedig egy millió forint, amit akár a virtuális cég megvalósítására is fordíthat.

Sok szerencsét kívánunk a játékosoknak!