Ötletből jövő

Szakmai tudásmegosztó applikáció a nyertese a 6. 5letből jövő! versenynek




Fenntarthatóság, egészséges életmód és kikapcsolódás témák mentén születtek vállalkozásötletek az 5letből jövő! verseny 6. évadában.  Az 1+1 milliós fődíj mellett a diákoknak azért is érdemes részt venniük, mert hasznos kapcsolatokra tehetnek szert, fejlődhetnek csapatszellem, projektszemlélet és proaktivitás területén. Már elindult a jelentkezés a 7. évadra, amire ismét várják a 9-12. évfolyamos diákok jelentkezését 3-5 fős csapatokban.

Az évek során a jelentkezők száma folyamatosan bővült, a 2021/2022-es tanévben már 12 megyéből és a fővárosból is jelentkeztek csapatok, valamint a Vajdaságból, Erdélyből és Felvidékről is érkeztek versenyzők.

 

Fél éves felkészülési időszak – az 5lettől az üzleti tervig

 

A játékos alapokra épülő fél éves vállalkozói verseny során a diákok a vállalkozás alapítás főbb lépésein keresztül versenyeznek a döntőbe jutásért, e-mentorok és diákszurkolók segítségével.

Végül az idén mintegy 60 csapatból a legjobb 5 kapta meg a lehetőséget, hogy egy szakértőkből és befektetőkből álló zsűri előtt prezentálja kidolgozott vállalkozási ötletét.

Már hagyomány, hogy a verseny felkészítő napján a közösségépítésen van a hangsúly. Minden évben Kecskemét ad otthont a döntőnek, idén sem volt ez másként. A szállást a versenyzők számára az Aqua Hotel biztosította, ahol a csapatok megismerkedhettek egymással, valamint élvezhették a Kecskeméti Fürdő szolgáltatásait is. A közösségépítés a kecskeméti koncerttérben, az Ápoló Klubban folytatódott egy csapatépítő program keretében. Az összekovácsolódott csapatok a másnapi döntőn így szívből tudtak örülni egymás sikereinek.

 

Színvonalas prezentációk, valós problémákra reagáló ötletek

A fiatalok kreativitása az utóbbi években főként a digitalizáció körül szárnyal, így a döntős projektek zöme idén is az online térben kínált megoldást egy-egy megoldandó problémára. A döntőn nagyon kiegyenlített volt a verseny mind az ötletek kidolgozását, mind az előadásmódot illetően. A zsűrire komoly szerep hárult, hiszen a szigorú szakmai szempontokon túl a kreativitást, az egyediséget, a jó csapatmunkát és az ötlet megvalósíthatóságát is értékelniük kellett.

 

A szakemberekből és befektetőkből álló zsűri tagjai:

  • Kárpáti József, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja,
  • Héjja János, a Peki Restaurant Kft. ügyvezetője,
  • Várady Zoltán, a Városi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója,
  • Versegi Ádám, az Ápoló Klub ügyvezetője.

A csapatok az elgondolkodtató kérdések mellett hasznos tapasztalatokkal is gazdagodhattak, milyen formában lehet az ötletüket elindítani, és később akár továbbfejleszteni.

A zsűri döntése alapján végül az 1. helyezést az EztNe budapesti csapata vihette el. Az applikációjuk gyors problémamegoldást nyújtana a különböző szakmai tudást igénylő kérdésekre igazolt szakértők által, akik pedig így reklámozhatják szolgáltatásaikat.

Az 1 millió forintos fődíjat Dr. Várady Zoltán, a Városi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója nyújtotta át. A csapat jól gazdálkodott a verseny során használt virtuális bankkártyán lévő pénzzel – így ebből szintén 1 millió forintot vihettek haza, melyet a „Budapest Bank az oktatásért és a magyar pénzügyi kultúráért” Alapítványtól Péchy Barbara nyújtott át.

A 2-5. helyezett csapat is pénzdíjakkal gazdagodott, valamint több különdíj is kiosztásra került. Idén visszatérő versenyzők is erősítették a mezőnyt: a Délvidéki Srácokat, akik egy innovatív hulladékgyűjtő platformot dolgoztak ki beépített jutalomrendszerrel, már tavaly is döntősként köszönthettük.

Pillants bele!

Ha szeretnél betekintést nyerni a csapatok ötleteibe, akkor a teljes műsort újranézheted az 5letből jövő! Youtube csatornáján és a weboldalon.

Köszönjük a támogatásokat!

Köszönet a pénzbeli és szakmai hozzájárulásért a kiemelt támogatóknak, a Városi Alapkezelő Zrt.-nek és a „Budapest Bank az oktatásért és a magyar pénzügyi kultúráért” Alapítványnak, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának, és a további támogatóknak, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, a DigitLean Kft.-nek, a Malom Központ Kecskemétnek, a Peki Restaurant Kft.-nek, a KEDO Zrt.-nek, Kollár Csaba üzletembernek és az Ápoló Klub Kecskemétnek a nagylelkű felajánlásokért.

Dr. Várady Zoltán, a Városi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója: „Azt tapasztaljuk, hogy amikor hozzánk fordul akár egy kezdő vállalkozó, akár egy vezetői pozíciót betöltő személy, nagyon fontos készség mindannyiuk részéről, hogy világosan, lényegretörően, átgondoltan tudják képviselni azon üzleti ötleteiket, amelyek megvalósításában segítségünket kérik. Ezért támogatjuk immár több éve rendszeresen az 5letből jövő! kezdeményezését.”

Részletes infó a támogatási lehetőségekről: https://5letboljovo.hu/tamogatas