Ötletből jövő

Országos versennyé nőtte ki magát az 5letből jövő! középiskolás vállalkozói vetélkedő




A nehezített toborzási körülmények ellenére is három országból, 37 csapattal indult el az AIPA Kft. és a budapesti Moha Ház által szervezett 5letből jövő! játékos vállalkozói vetélkedő ötödik évada. A 2016-ban Kecskemétről startoló 5letből jövő! versenyre idén országos szinten már Szombathelyről, Szegedről, de még Debrecenből is érkeztek nevezések, sőt a 10-11. évfolyamos diákok számára meghirdetett vetélkedő több határon túli város diákjainak érdeklődését is felkeltette, így az idei részvevők között vannak öt fős csapatok Vajdaságból és Erdélyből is.

- Tudjuk, hogy a járványhelyzet miatt az utóbbi hónapokban komoly kihívásokkal néznek szembe az iskolák. A digitális oktatás és az online világban való jelenlét azonban számtalan lehetőséget rejt magában, csak úgy, mint az 5letből jövő vállalkozói vetélkedő, melynek fordulói online kerülnek megrendezésre – fogalmazott Szalai Anna, az AIPA Kft. ügyvezetője. - Ez a fantasztikus eredmény nem jöhetett volna létre, ha nem állnak mellénk a csapatokat motiváló pedagógusok, ezért az idei verseny során két nyereményjátékkal is szeretnénk megköszönni a tanárok támogatását. Szintén újdonságot jelent, hogy a 2016-ban Kecskemétről induló verseny területi lefedettsége először csak városiról megyeire, mostanra pedig országosra nőt, hiszen Szombathelytől kezdve, Szegeden át, egészen Debrecenig vannak nevezőink, sőt! A regisztrált csapatok jelentős része határon túlról, Vajdaságból és Erdélyből érkezett.

 

A diákoknak az előző évekhez hasonlóan hat mérföldkő során kell játékos formában elsajátítaniuk a vállalkozóvá válás fortélyait. A középiskolások számára meghirdetett vetélkedő célja, hogy a résztvevő fiatalok életszerű feladatok során tegyék próbára kreativitásukat, és hasznos tudást szerezzenek a versenyképesség, a piac, és más – a vállalkozások létrehozása és működtetése szempontjából lényeges – témakörökben. A program a diákokat a vállalkozói lét megismerésétől az ötletgenerálás fogásain és a tervek részletes kidolgozásán át – többféle üzleti modellt megismertetve – egészen a piacra lépésig vezeti el. Ugyancsak fontos szempont, hogy a diákok vállalkozói készségein kívül önismeretük és társas kompetenciáik, főként az együttműködési, prezentációs készségük, valamint pénzügyi kultúrájuk is fejlődjön.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8sckd2zV7TQ

 

A második fordulóban a csapatok egy online show keretében adnak számot kreativitásukról és felkészültségükről. A már kész üzleti terveket kell a finisbe jutott 5 csapatnak bemutatnia a – szintén vállalkozókból álló - szakmai zsűrinek, akik mint potenciális tőkebefektetők értékelik majd a prezentációkat.

 

A verseny egésze nyomon követhető a www.otletboljovo.hu weboldalon, valamint a verseny Facebook és Instagram oldalán.