Ötletből jövő

5letből jövő! Döntő - Digitális megoldások a hétköznapi kihívásokra




A digitalizáció, a környezetvédelem és a hétköznapi problémák megoldása állt a június 11-én megrendezett 5letből jövő! Játékos vállalkozói vetélkedő döntőjének fókuszában. A kecskeméti Four Points by Sheraton Hotel és Konferenciaközpontban zajló versenyre három országból öt csapat érkezett, hogy egy szakértőkből és befektetőkből álló zsűri előtt prezentálja a fél éven át tartó játék során kidolgozott vállalkozási ötletét. Szoros versenyben végül netes csomagküldő-szolgáltatás ötletével a kecskeméti Fenotípus csapata vihette haza az 1+1 milliós fődíjat.

Két napos nemzetközi döntő
A 2016-ban Kecskeméten debütáló mintaprojekt mára már országos méretűvé nőtt, hiszen Szombathelytől Debrecenig jelentkeztek rá a középiskolás csapatok. Sőt, a 10-11. évfolyamos diákok számára meghirdetett vetélkedő idén több határon túli város diákjainak érdeklődését is felkeltette, így az 2021-es részvevők majdnem fele a Vajdaságból és Erdélyből regisztrált. Három országból, 37 csapattal indult el az AIPA Kft. és a budapesti Moha Ház által szervezett 5letből jövő! játékos vállalkozói vetélkedő ötödik évada, amelynek döntőjében végül az alábbi csapatok mérték össze ötletüket:

Jackpot – Szombathely ÖTLET: Egészségügyi karkötő és kapcsolódó szolgáltatások
Délvidéki Srácok – Szabadka, - ÖTLET: Challenge-APP, ahol a legjobb kihívások tömörülnek
Trois cent soixante croissant – Budapest – ÖTLET: Dioxiday elnevezésű böngésző bővítmény, amely vásárláskor környezetbarát alternatíva találásához
THAB – Sepsiszentgyörgy - ÖTLET: Testreszabó-APP, a személyre szabott ruharendeléshez
Fenotípus – Kecskemét – ÖTLET: Netcsomag szolgáltatás, a gyors csomagszállításhoz

A zsűri döntése alapján az ötödik évad első helyezettje a kecskeméti Fenotípus, akiknek a díjat dr. Várady Zoltán, a Városi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója adta át. Második lett a budapesti Trois cent soixante croissant, akik 750.000 forint nyertek. Harmadik helyen végzett a Délvidéki Srácok csapata, ők 500.000 forinttal lettek gazdagabbak. A negyedik helyezettnek járó 300.000 forintot a sepsiszentgyörgyi THAB vihette haza, míg az ötödik helyen a szombathelyi Jackpot végzett.

Különdíjakat is felajánlottak a cégek

A Legmegvalósíthatóbb ötlet számára 100.000 forintos különdíjat ajánlott fel a Digitlean Kft., amit a cég képviseletében Balás Dávid és Kovács Balázs adott át a Fenotípus részére.

Kollár Csaba vállalkozó 200.000 forintos különdíjat nyújtott át a Legeredményesebb Kecskeméti Csapat számára.

A verseny során aktívan közreműködő Diákszurkolók fejenként 10.000 Ft vásárlási utalványt kaptak, ami Sárosi Gábor, az AIPA Kft. nevében adott át.

A történet itt azonban még nem ér véget, hiszen a vállalkozó kedvű fiatalok részt vehetnek a versenyre épülő mentorprogramban, ahol – kilépve a játék keretein túlra – tényleges start-up-ot fejleszthetnek ötletükből, hasonlóan a 2019. évi nyertesekhez, akik az AIPA Kft. mentorálása mellett létre is hozták és működtetik a Diákorep elnevezésű korrepetáló szolgáltatásukat.


Bárki számára elérhető a döntő
A teljes döntő megtekinthető vasárnap este 20:00 órától a Kecskeméti Televízióban, valamint az 5letből jövő! Youtube csatornáján és a weboldalon.