Ötletből jövő

5letből jövő! – Újra indul a verseny az 1 millióért!




Tavaly ősszel az AIPA (Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit) Kft. a város gazdaságfejlesztő cégeként hagyományteremtő jelleggel hívta életre az 5letből Jövő! elnevezésű, középiskolások számára meghirdetett játékos gazdasági vetélkedőt. Az első „pilot” verseny népszerűségén és sikerein felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek, hogy idén szeretnénk a program területi lefedettségét városiról megyeire bővíteni.

A közel háromezer középiskolás számára meghirdetett vetélkedő egyúttal kiváló lehetőség arra, hogy a diákok valós élmények révén tegyék próbára kreativitásukat, és korszerű ismereteket szerezzenek a versenyképesség, a piac, és más – a vállalkozások működtetése szempontjából lényeges – témakörökben. A programon a diákokat a vállalkozói lét megismerésétől az ötletgenerálás fogásain és a tervek részletes kidolgozásán át – többféle üzleti modellt megismertetve – egészen a piacra lépésig vezeti el. Ugyancsak fontos szempont, hogy a diákok vállalkozói készségein kívül önismeretük és társas kompetenciáik, főként az együttműködési, prezentációs készségük, valamint pénzügyi kultúrájuk is fejlődjön.

A hétfő délelőtti sajtótájékoztatót Gaál József Kecskemét alpolgármestere nyitotta meg, aki bevezetőjében egyedülállónak és hiánypótlónak nevezte a kezdeményezést. Különös értéke van ennek egy olyan városban, mint Kecskemét, ahol a gazdasági fellendülés ennyire nyomon követhető – fogalmazott az alpolgármester.

Az idei verseny paramétereit Csapó Ágnes, az AIPA Kft. ügyvezető asszonya ismertette a jelenlévőkkel:
- Nagy öröm számunkra, hogy tavalyi kezdeményezésünk otthonra talált a városban és rengeteg pozitív visszajelzés és eredmény igazolja az 5letből jövő! gazdasági vetélkedő létjogosultságát. A sikereken és a népszerűségen felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy idén a megye szakiskoláit és gimnáziumait is szeretnénk bevonni a versenybe, lehetőséget adva ezáltal az ottani tanulók számára is, hogy az értékes nyereményeket és életre szóló tudásanyagot biztosító megmérettetés részesei legyenek. Az első széria játékosaitól és mentoraitól érkezett visszacsatolások alapján végeztünk némi módosítást a versenyfeladatok és az informatikai háttér terén, hogy még gördülékenyebb és élménygazdagabb legyen a részvétel. Beigazolódott a koncepciónk, amely szerint a személyes tapasztalatokon alapuló információátadás egy sokkal hitelesebb, kézzelfoghatóbb és életszagúbb segítséget jelent a diákoknak a verseny során, mint ha csak könyvekből és szakmai tartalmakból dolgoznak. Éppen ezért idén is kiemelt szerepet szánunk a vállalkozókból összeállított mentorcsapatunknak, akik között sok az új tag, akik örömmel vállalták a felkérést. 
A szervezők október 1. és 16. között népszerűsítik majd a versenyt – a már tavaly látott – rendhagyó módon, egy iskolai roadshow keretében, amelynek különlegessége, hogy a fellépők a tavalyi döntős csapatok diákjai lesznek. Ezt követően kezdetét veszi a jelentkezési időszak, amely november 6-ával zárul. 
- Az első perctől nagyon fontosnak tartottam iskolánk részvételét a versenyen, mert a diákoknak kevés lehetőségük van arra, hogy részt vegyenek olyan vetélkedőkön, amelyek célja, tematikája egyrészt megfelel az iskola képzési profiljának, másfelől pedig korszerű ismeretszerzésre és gyakorlati tudásra ad lehetőséget a vállalkozói kultúra területén – fogalmazott Riczkó Eleonóra a Gróf Károlyi Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója. - Az intézményben hagyománnyá vált rövid vezetői tájékoztatók egyikén a nevelőtestület tagjai is megismerték az 5letből jövő! részleteit. Amikor az egyik csapat bejutott a döntőbe, akkor már nagyon nagy volt az öröm! Végig nyomon követhető volt, hogy a diákok nagyon sok munkát fektettek a felkészülésbe. Külön köszönet a csapat mentorának Horváth Attilának, aki bátorította a résztvevőket, átadta tudását, szakértelmét a diákoknak. A döntő napján minden tanár és diák egy emberként szurkolt a Gute Frage csapatnak, az iskola lakói egész nap egymást értesítették az esemény minden lépéséről. Amikor kihirdették a győztes csapatot, nagyon boldogok és büszkék voltunk! Diákjaink a verseny alatt nem csak a releváns ismeretanyag szakirodalmi részleteivel foglalkoztak, hanem az eredményes szerepléshez szükség volt a kreativitásukra. Emellett a verseny felért egy önismereti foglalkozás-sorozattal, valamint fejlesztette a csapattagok prezentációs képességeit. A versenyzők egy életre szóló élménnyel gazdagodtak!

A Moha Ház által összeállított szakmai tartalom alapján a verseny két (egy online és egy élő shows) fordulóból áll idén is. A játékban 10–11. osztályos diákok 5 fős csapatai vehetnek részt, a jelentkezés on-line módon, a verseny számára létrehozott www.otletboljovo.hu oldalon történik. Az első internetes forduló idén 7 mérföldkőre (modulra) tagolódik, amelyek egymásra épülnek. Az egyes mérföldkövek teljesítéséhez a versenyzők számára írásos szakmai anyagokat, mentori és szakértői segítséget biztosítanak. A feladatok teljesítését a web-oldalra történő feltöltést követően pontozással és szóban is értékelik a független szakértők. Az értékelés eredménye az egyes mérföldkövek lezárását követően jelenik meg a honlapon. Az első fordulón - amely előselejtező is egyben– az első 5 legmagasabb pontszámot elért csapat jut tovább. A második fordulóban a csapatok egy élő show keretében adnak számot kreativitásukról és felkészültségükről. A már kész üzleti terveket kell a finisbe jutott 5 csapatnak bemutatnia a – szintén vállalkozókból álló - szakmai zsűrinek, akik mint potenciális tőkebefektetők mérlegelik és pontozzák majd a prezentációkat a március 12-ei döntőn. A győztes csapat pedig jutalma pedig egy millió forint, amit akár a virtuális cég megvalósítására is fordíthat.

Fotók: Banczik Róbert